Muistelenpa joskus diabeteslääkärini sanoneen, että tämä mielenterveys on minun sairauden hoidossani se tärkein asia. Muistanpa eräänkin kerran tämän asian todeksi todentuneen. Hyvinkin lähellä olen käynyt psykoosia sairastaessani diabetesta. Olisiko se sellainen rajatila-kokemus. Todellisuuden taju kun katoaa niin on vaikea hoitaa itseänsä. Syömiset ja mittaamiset unohtuu. Tällaiseen mielenhäiriöön on moni kuollut. Ympäristö ei tätä aina huomaa vaan itse pitäisi olla hereillä omasta tilanteesta.

Mielenterveydellisistä syistä olenkin pysynyt ahkerasti eläkkeellä, syönyt ilta lääkkeeni säännöllisesti, jotta uni tulee ja saan levätä kunnolla. Kaikenlaista ylimääräistä ressiä  pyrin välttelemään. Olenpa siis jättänyt politiikan, järjestötoiminnan, opiskelunkin olen nipistänyt minimiin. Harrastelen vain oman mieleni virkistämiseksi ja enemmänkin liikunnallisia harrastuksia.

Tänään kävin noin kuuden kilometrin lenkin. Enimmäkseen juoksin, mutta totesin, ettei kunto ole vielä kohdallaan sairastamani influenssan jälkeen. Jaloissa ei oikein tunnu voimaa olevan ja keuhkotkin tuntuvat raskailta. Taitaapa sydänalassa tuntua painetta. Kävelin siis pitkiä jaksoja välillä pienen pyrähdyksen tehden. Intervalli-harjoittelua. Kunto palailee hiljalleen. Yskänlääkkeenikin join loppuun. Oikeastaan en yski enää. Lihakset ovat kipeitä eilisen lenkin jäljiltä. Nyt pitäisi venytellä hieman kipeytyneitä jäseniä.

Muistelen jossakin paikassa Raamattua sanottavan, että ruumiillisesta harjoituksesta on vain vähään. Olisiko siis näin, että lääkärinkin antaman ohjeen mukaan henkinen harjoittelu on tärkeämpää. Ihmisen psyyke on tärkeämpi kuin ruumis. Jotenkin uskon näiden kahden kulkevan kuitenkin käsi kädessä. Terve sielu terveessä ruumiissa. Sielun elämän tahto tila on ensiarvoisen tärkeää. Sielun tärkein elementti on Jumalan Sanan mukaan kuitenkin ihmisen henki. Jumala asetti meihin jo luomistyössä henkensä niin, ettäö meistä ihmisistä tuli elävä elämä. Alkutekstin mukaan on kyse sielusta jonka jumalan henki elävöittää. Syntiinlankeemuksessa tämä yhteys kadotettiin. 

Jeesus sanoi opetuslapselleen, että anna kuolleitten haudata kuolleensa. Uskon, että Jeesus viittasi juuri tässä siihen tosiasiaan, että ihminen ilman Jeesusta elämässään on kuollut. Jeesus opetti, että Hänen Sanansa ovat Henki ja Elämä. Ilman Jeesusta ihminen on kuollut. Näin se vain on. Terveen elämän perustus on Jeesus. Hän on luvannut hoitaa omansa. Ilman Häntä minäkin olisi jo ihan lopullisesti kuollut, mutta Hän on ollut lupaustensa takana ja pitänyt minusta huolta. 

Kielillä puhuminen on minulle ollut henkireikä yhteyteen Jumalani kanssa. Sitä armolahjaa ei kannata sammuttaa vaan sen olen saanut viritettyä palavaksi niinkuin Sana kehottaa. Armolahjoista kuitenkin olisi hyvä saada selittämisen armolahja, jotta seurakunnan keskellä voisin olla rakennukseksi toisille. Jumala kuitenkin puhuu jokaiselle sydämissämme. Omatunto on Jumalan ääni, jota kannattaa kuunnella. Omatunto on terveen ihmisen pääoma. Terve omatunto.

Omantunnon puuttuminen on kuoleman merkki. Monet ovat eksyneet pois terveestä omastatunnosta. Joillekin ei omatunto sano mitään. Psykopatia ja narsismi ovat tässä ajassa ne suurimmat ongelmat. Ihmissuhdetaidoista tärkein on osata suhtautua itseensä kriittisesti. On osattava katua ja pyytää anteeksi ja myös antaa anteeksi. Ihmissuhdetaidoista rakentuu terve elämä. Joskus on hyvä osata väistää ja välttää sairaita ihmisiä ja tilanteita, joilla ja joissa ei ihmisten omatunto pelaa. Politiikka on täynnä tällaisia ihmisiä. Ihmisiä jotka hakevat vain valtaa ja omaa oikeassa olemistaan, eivätkä toimi Rakkauden eli Jumalan Hengen mukaan lähimmäisten hyväksi. 

Politiikkaan ei kannata sotkea itseään. Pimeää ja sairasta toimintaa täynnä. Siksi me kärsimme. Suomen asiat eivät ole hyvin. Liian paljon katkeruutta ja kaunaa ihmisten välillä. Tästä olemme kärsineet viimeiset sata vuotta. Sota ei ole loppunut ihmisten välillä. Luokka-sota. Sota joka tukahduttaa ja sairastuttaa ihmismielet. Anteeksiantamisen taitoa ei tämä kansa ole löytänyt. Omatunto eli Jumalan ääni on kateissa. Sairasta kansaa. Tervettä sielua ei ole terveessä ruumiissa. Molemmat sairastaa. Kansansairautta! Pimeyttä! Tästä enemmän toisessa blogissani.